19 augustus 2014: Fiscale update: Indexatie kilometervergoeding vanaf 1 juli 2014

Indien men als werknemer voor beroepsverplaatsingen de eigen wagen gebruikt zal de werkgever deze kosten terugbetalen op basis van een kilometervergoeding. Deze terugbetaling is een vergoeding voor gemaakte autokosten en daarom vrij van RSZ-bijdragen en belastingen.

Indien men als werknemer voor beroepsverplaatsingen de eigen wagen gebruikt zal de werkgever deze kosten terugbetalen op basis van een kilometervergoeding. Deze terugbetaling is een vergoeding voor gemaakte autokosten en daarom vrij van RSZ-bijdragen en belastingen.

A) Terugbetaling op basis van een forfaitair bedrag
De overheid heeft voor zijn ambtenaren een forfaitair bedrag vastgelegd voor de terugbetaling van de kosten die verband houden met het gebruik van de eigen wagen voor beroepsdoeleinden. Dit forfaitair bedrag is tevens van toepassing in de privésector.
Het betreft een forfaitair maximumbedrag per kilometer. Dit forfaitair bedrag wordt jaarlijks op 1 juli aangepast. Vanaf 1 juli 2014 tot 30 juni 2015 bedraagt het bedrag van de forfaitaire kilometervergoeding0,3468 EUR per kilometertegenover 0,3461 EUR per kilometer het jaar voordien. Een minuscule stijging vanwege de huidige lage inflatie.

B) Meer dan 24.000 km terugbetalen
Indien meer dan 24.000 kilometers worden terugbetaald onder het forfaitaire regime kan de fiscus een bewijs vragen van de reële kosten. De fiscale administratie gaat er van uit dat
bij hoge kilometrages de kilometerkost progressief daalt. Omdat dit standpunt niet in de wet
is ingeschreven en dus een eenzijdige interpretatie van de fiscale administratie betreft hebben
een aantal fiscale rechtbanken deze beperkende regel nietig verklaard. In de praktijk moet de fiscus steeds het bewijs kunnen leveren dat de kostenvergoeding boven de 24.000 km in feite een verdoken bezoldiging is.

C) Hogere terugbetaling per kilometer dan het forfait
De werkgever kan van bovenstaand forfait afwijken maar de fiscus beschouwt de vergoedingen hoger dan het forfait als een vorm van loon en daarom wordt deze belast bij de werknemer als voordeel van alle aard waarop de werkgever RSZ-bijdragen verschuldigd is. Het is enkel mogelijk om belastingvrij een hogere vergoeding dan het maximumforfait uit te betalen indien de werkgever de werkelijke kilometerkost van het voertuig van de werknemer uitvoerig kan bewijzen of zich kan baseren op een “ernstige norm”, hetgeen in de praktijk vaak moeilijk is.

D) Forfaitaire kilometervergoeding voor vrijwilligers
Een feitelijke vereniging of vzw kan beslissen om een vrijwilliger een kilometervergoeding toe te kennen. Dit kan onder het regime van forfaitaire kilometervergoeding voor het gebruik van de eigen wagen, motorfiets of bromfiets voor beroepsmatige verplaatsingen. Deze kilometervergoeding is onbelast.

E) Aftrekbaarheid bij de werkgever
De forfaitaire vergoeding is aftrekbaar volgens de normale regels voor de aftrek van autokosten. Vennootschappen dienen in de praktijk de aftrekbeperking toe te passen in 2 stappen :
- Brandstofkosten = 30% van de totale forfaitaire vergoeding: steeds aftrekbaar tegen 75%.
- Andere autokosten = 70% van de totale forfaitaire vergoeding: aftrekbaar in functie van de CO2-uitstoot (aftrekbeperking tussen 50% en 100% en 120% voor elektrische voertuigen).

F) Verplichte vermelding van de vergoedingen op een fiscale fiche
Het bedrag van de uitgekeerde kilometervergoedingen moet men verplicht vermelden op de fiscale fiche 281.10 of 20, naargelang deze worden uitgekeerd aan een werknemer of aan een bedrijfsleider.
| 31/07/2014 | Michel Willems (Mobilitas)


Schrijf u in voor
onze nieuwsbrief

Wenst U op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes op het vlak van trailermanagement en -beveiliging?
Schrijf U in op onze nieuwsbrief!